Aktuality

Od 8. marca bude povinnosťou nosiť respirátor

trojkoncert
poradna

Z prijatých opatrení vyplýva, že od 8. marca bude povinnosťou nosiť respirátor FFP2 v obchodných prevádzkach a v mestskej hromadnej doprave, od 15. marca následne vo všetkých interiéroch, okrem prvého stupňa základných škôl.

Zrušené výnimky

Medzi schválené opatrenia patrí zrušenie výnimky, ktorá povoľuje osobám pozitívnym na COVID-19 vychádzať z domu na akýkoľvek účel vrátane vstupu do predajní. Výnimku predstavuje odôvodnená návšteva lekára a lekárne. Ruší sa tiež výnimka na vychádzku do prírody mimo okresu.  Ďalším záväzkom je vyžadovanie striktného dodržiavania minimálnej plochy 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v predajni.

COVID príplatok

Zaviesť sa má aj COVID príplatok, ktorý má motivovať k striktnému dodržaniu karantény pre všetkých členov domácnosti.

Povolené sú len respirátory FFP2 bez výdychového ventilu (ventil by mohol prepustiť vírus od nositeľa do jeho okolia). Na respirátore si skontrolujte, či je priamo na ňom označenie FFP2. Aby ste sa vyhli nekvalitným, či necertifikovaným výrobkom, skontrolujte, či sa na obale alebo priamo na respirátore nachádza označenie európskej technickej normy EN 149 + A1 a značka CE so štyrmi číslicami (číslo identifikuje, kto vydal certifikáciu respirátora pre Európsky hospodársky priestor). Povoľuje sa aj nosenie respirátorov s označením KN95, N95 alebo respirátorov certifikovaných podľa RFU 02.07, pre ktoré vydal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR tzv. výnimku. Tu nájdete viac o označeniach a používaní respirátorov.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button